Info
Foto's
Contact
Nieuws
Home
De bezieler van antiekzaak Edouard de Potter d’Indoye, bezit de grootse passie voor alles wat eind 18de en begin van de 19e eeuw is, én voor Directoire en Empire.

De zaak biedt een wijde waaier aan kunstvoorwerpen, onder andere merkwaardige klokken, die de sfeer weergeven van
dit tijdperk.

U vindt er een hele verzameling gesigneerd meubilair, waaronder Charles Topino, Jacob-Desmalter, Jean-Charles Ellaume,
en veel anderen.

Tussen dit alles vindt U dan nog een prachtige collectie pendules, die getekend zijn door namen zoals Gale, Jean-Baptiste Gosselin, Jean-Baptiste Le Roy. Het geheel past perfect in dit prachtig romantische historische kader.

Hiernaast vindt U ook een uitzonderlijke verzameling Frans porselein, van ondermeer Sèvres en Schoelcher.

Met deelnames aan beurzen zoals Eurantica, Namen en Breda en Knokke zijn we ondertussen een gevestigde waarde,
gekend door vele internationale tophandelaars die zich bij ons komen bevoorraden.

Important Louis XVI gilt bronze Pendule 'au Lion' of eight day duration by Joseph Mignolet, maître August 1786, in a case attributed to François Vion. Paris, circa 1770 H: 34 cm W: 20 D: 13cm

Importante pendule au Lion en bronze doré d'époque Louis XVI, par Joseph Mignolet, mouvement à quantième de huit jours, dans une caisse attribué a François Vion. Paris, 1770 H: 34 cm L: 20 cm P: 13cm

Uitzonderlijke pendule "au Lion" door Joseph Mignolet, in een kast toegeschreven aan François Vion, 8 dagen mechanisme met aanduiding van datum. Parijs, Louis XVI tijdperk. H: 34 cm B: 20 cm D: 13 cmKESSEL, Jan Van (Amsterdam 1641-1680)

Allegorie van de zomer. Madonna met Kind in een landschap.
Olie op paneel. 52x77 cm.
Herkomst: - Veiling galerie Koller Zürich, 30 maart 2001 lot 18A, afbeelding op de cataloguscover.
- Galerie de Jonckheere , Catalogus september 1978, afbeelding op de cataloguscover
- Privé- collectie, Brussel.

De figuren zijn wel naar grote waarschijnlijkheid door Hendrik van Balen die naast Jan van Kessel, ook met Jan Brueghel samenwerkte.

Jan van Kessels moeder was Paschasie van Kessel, een dochter van Jan Brueghel de Oude. Jan van Kessel schijnt naast Simon de Vos ook van zijn onkel Jan Brueghel de Jonge onderricht gekregen te hebben, in ieder geval vertoont zijn oeuvre een sterke invloed van de Bruegheliaanse kunst, Kessel had zich voornamelijk gespecialiseerd op de voorstelling van dieren, stilleven, bloemen en landschappen en vaak samen met kunstenaars die verantwoordelijk waren voor de figuren in zijn composities. In zijn vakgebied , won hij een grote naam door de fluweelzachte behandeling van de materie, de schittering van kleuren en de devotionele rijkdom aan details. Zijn schilderijen zijn ook getuige van de typische wat men voor die tijd belangrijk vond van verschillende, niet in het minst exotische soorten van dieren en planten, die aan de wetenschappen en het humanisme een geheel nieuwe dimensie gaven.

JACOBSEN, Antonio Nicolo Gasparo ( 1850-1921)

De 'Zeeland' van de Red Star Line met het Vrijheidsbeeld en New York, in de verte, gesigneerd en gedateerd linksonder 'Antonio Jacobsen 1910' olie op paneel 54 x 88,5 cm.
Herkomst: Christie’s veiling op 12 september 2000 lot 187 SS Zeeland was een Britse, Belgische oceaanstomer van de International Mercantile Marine Co (IMM) varend onder de Britse en later Belgische vlag, die vanaf 1901, hoofdzakelijk de lijndienst verzekerde op de route Antwerpen-New York.
Tijdens WO I werd het schip ingezet als brits troepenschip onder de naam HMT Northland.

155cm. hoog, 101cm. breed, 44cm. diep

LE BARBIER, Jean Jacques François, (Rouan 1738 – Parijs 1826)

Olie op doek, 50 X68 cm, getekend en gedateerd links onder: Lebarbier / pinx 1786.
De samenstelling van het schilderij is zeer dicht bij de beschrijving van een verloren gegane schilderij: Virginia ontvoerd voor de Decemvir Appius, tentoon gesteld op het salon van Parijs in 1795, onder nr. 306: de Decemvir Appius Claudius gaf opdracht aan Claudius de jonge Romeinse, Virginia te ontvoeren .
Maar Icilius aan wie ze was beloofd, komt ter hare redding en bedreigt decemvir Appius. Een lictor poogt op dat moment de doorgang vrij te maken en de Romeinse vrouwen verdedigen haar verontwaardigd. Expertise: Rene Millet te Parijs 12, rue Rossini, 75009 PARIS Er werd een gravure gemaakt naar dit schilderij door Jean Jacques APRIL, gegraveerd in 1804.
In het museum George Eastman House te NEW YORK bestaat er een “lantern slide” die deze gravure voorstelt.

Pendule "De Afrikaanse Jaagster"
Directoire tijdperk Frankrijk met ogen van email, verguld en gepaneerd brons, met een vergulde band in haar kroesharen, ze is vergezeld van een leeuwin en een schildpad; van de hand van de bronsgieter -ciseleur
Jean-Simon DEVERBERIE; dit model werd getekend in Parijs in "pluviôse” (de 5 de maand van de Franse republikeinse kalender) van het jaar VII ( januari/februari 1799).
Het raderwerk met getekende wijzerplaat door uurwerkmaker Terrien te Parijs.

Een gelijkaardige pendule bevindt zich in het Museum François Duesberg te Bergen.

Commode met rechthoekige deuren, van mahonie en burl mahonie fineer.
Empire periode, toegeschreven aan Jacob Desmalter, de commode opent met een brede schuiflade aan de bovenkant met eronder twee rechthoekige deuren omlijst met twee vrijstaande kolommen.
Binnenin drie laden. Mooie versiering met fijn gesneden en vergulde bronzen, met figuren zoals griffioenen, gevleugelde nimfen, palmetten, geketende vlinders met aan de scheiding der deuren een toorts.
Marmer van “bleu Turquin“
H 94cm, L130cm, D 59cm
Expertise door bureau: Dillée (dhr Simon-Pierre Etienne), te Parijs

Pendule
Pendule in verguld brons en gepatineerd brons, in de vorm van antieke olie lamp ze wordt aangestoken
door een Vestaalse vrouw, wijzerplaat gesigneerd Galle te Parijs, voor meester bronsgieter
Claude Galle (1759-1815), Empire tijdvak. H. 41 B. 29 cm.

vakmanschap is duurzaam